Context historic del 25 de novembre. Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones (25N)

El Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, aprovat per l’Assemblea General de les Nacions Unides en la seva resolució 54/134 el 17 de desembre de 1999, se celebra anualment el 25 de novembre, en memòria de les germanes Mirabal. La proposta perquè se celebrés en aquesta data la va realitzar la República Dominicana, amb el suport de 80 països. La violència contra les dones es presenta en molts àmbits: física, sexual, psicològica i econòmica, totes les quals s’interrelacionen i les afecten en diferents nivells.

El 25 de novembre va ser declarat dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l’àmbit domèstic i la violació i l’assetjament sexual en l’àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, en mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Dedé Mirabal, que viu a Bèlgica, és l’única germana que ha sobreviscut. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d’un barranc. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l’ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

El 1993, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Declaració sobre l’Eliminació de la violència contra la dona, en la qual es va definir el terme violència contra les dones com: “Tot acte de violència basat en el gènere que té com a resultat possible o real un dany físic, sexual o psicològic, incloses les amenaces, la coerció o la prohibició arbitrària de la llibertat, ja sigui que ocorri en la vida pública o en la vida privada.” En aquesta Assemblea es va reconèixer que eren necessaris “una clara declaració dels drets que s’han d’aplicar per assegurar l’eliminació de tota violència contra les dones en totes les seves formes, i un compromís dels Estats i de la comunitat internacional en general per eliminar la violència contra les dones”.

El 17 de desembre de 1999, l’Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 25 de novembre com el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones. L’ONU va convidar a governs, organitzacions internacionals i organitzacions no governamentals a organitzar activitats dirigides a sensibilitzar el públic respecte del problema en aquest dia com una celebració internacional. El Fons de Desenvolupament de les Nacions Unides per a les Dones (United Nations Development Fund for Women o Unifem, en anglès) també observa regularment la jornada, i ofereix suggeriments perquè altres les observin.

A l’octubre de 2006 es va presentar l’Estudi a fons sobre totes les formes de violència contra les dones, que demostra que hi ha obligacions concretes dels Estats per prevenir aquesta violència, per tractar les seves causes (la desigualtat històrica i la discriminació generalitzada), així com per investigar, jutjar i castigar els agressors.

La violència contra les dones segueix sent una pandèmia global. Fins a un 70% de les dones pateix violència en la seva vida. La campanya “16 dies d’activisme contra la violència de gènere” comença el 25 de novembre, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, i acaba el 10 de desembre, Dia dels Drets Humans.

Aquesta campanya té com a objectiu cridar a l’acció per posar fi a la violència contra les dones i les nenes a tot el món.

Enguany la comissió de Gènere de l’AFA Jujol s’adhereix a les campanyes següents:

S’adjunta el Programa d’activitats dels 25N a Gràcia i una infografia sobe violència masclista.

2 pensaments sobre “Context historic del 25 de novembre. Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones (25N)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.