- Novetats: Acta general ordinària 16/12/22

Vols contactar amb l’AFA o amb alguna comissió?
- e-mail Junta AFA: afajujol@gmail.com
- e-mails comissions:
- difusió: comunicacio.jujol@gmail.com
- colònies: colonies.jujol@gmail.com
- extraescolars: extraescolars.jujol@gmail.com
- festes: festes.jujol@gmail.com
- socialització: socialitzacio.jujol@gmail.com
- 2022: comissio2022@gmail.com
- bibliojujol: bibliojujol@gmail.com
- escola de famílies: escolafamiliesjujol@gmail.com
- escola sostenible: jujol.sostenible@gmail.com
- gènere: genere.afajujol@gmail.com
- menjador: menjador.afajujol@gmail.com
- guerrilla:afajujol@gmail.com
Què és l’AFA?
Aquí teniu un vídeo i un díptic on intentem explicar-ho.
El díptic en pdf: QUÈ ES L’AFA
L’Associació de Famílies de Alumnnes és una associació voluntària de les famílies de l’escola amb l’objectiu general de promoure la participació en les activitats educatives del centre.
Aquestes mares i aquests pares s’ajunten per recolzar l’escola en el seu funcionament i en les seves relacions amb les famílies, i per oferir uns serveis que d’altra manera l’escola no podria oferir (permanencia, extraescolars, colònies, casal, etc.). En una escola pública com la Jujol, tenir una AFA forta vol dir tenir una escola forta.
Quina finalitat té l’AFA?
• Vetllar per la qualitat de l’educació a l’escola.
• Facilitar la relació entre les famílies, la direcció i el professorat de l’escola.
• Proposar activitats, fer suggeriments o formular queixes en relació amb el funcionament de l’escola.
• Representar les famílies al Consell Escolar del centre.
Línies de treball
• Complementar serveis bàsics que no són competència de l’escola i col·laborar en la gestió de serveis d’interès de l’alumnat, mitjançant comissions de treball.
• CONCILIACIÓ FAMILIAR: Oferir activitats per allargar la jornada del alumnat sent alhora profitosa (acollida, extraescolars, colònies, casals…).
• COHESIÓ DE LA COMUNITAT EDUCATIVA: Posar en contacte a les famílies a fi de millorar les xarxes interpersonals i crear sinergies.
• INTERLOCUCIÓ AMB L’ESCOLA: Recolzar i ajudar a les famílies a comunicar-se amb l’escola, com a canal oficial.
• SUPORT a l’escola i a l’equip docent, complementant amb material i accions els recursos limitats de les administracions (socialització, biblioteca, festes, escola+sostenible…).
ORGANITZACIÓ
L’AFA està organitzada en grups de treball formats per pares i mares que, de forma voluntària, es comprometen a dur a terme les tasques corresponents al seu grup de treball. Existeixen quatre grups de treball: Comissions, Projectes, Difusió i Junta.
COMISSIONS
Són grups de treball que, any rere any, assumeixen feines que complementen el funcionament de l’escola. Podem diferenciar per una banda aquelles que tenen cada any el mateix calendari d’actuació (EXTRAESCOLARS, COLÒNIES, SOCIALITZACIÓ I FESTES) de les que defineixen les seves feines en funció de les necessitats que sorgeixen en la comunitat educativa o que les famílies proposen (MENJADOR, BIBLIOTECA, MANTENIMENT, ESCOLA DE PARES I MARES, ACTIVITATS FAMILIARS, ESCOLA+SOSTENIBLE, 2022 i AGENDA ESCOLAR).
EXTRAESCOLARS
Organitza i fa el seguiment de les activitats extraescolars, el casalet, el casal d’estiu i el servei d’acollida i permanència. Implica un treball continu al llarg de tot el curs.
COLÒNIES
S’encarrega d’organitzar les colònies que s’ofereixen a tots els cursos (infantil i primària). Els membres de la comissió acompanyen als nens i nenes per supervisar l’activitat i perquè aquests tinguin un referent mentre són fora del seu entorn habitual.
FESTES
A banda de donar suport a l’escola amb les festes que organitza, la comissió s’encarrega de coordinar l’arribada del patge reial abans de les festes de Nadal, la decoració de la façana de l’escola per Sant Jordi, la participació de l’escola en la rua municipal de carnestoltes, donar suport en l’organització del sopar de les famílies al pati de l’escola per celebrar el final de curs.
SOCIALITZACIÓ
La tasca de la Comissió de Socialització de l’AFA, que treballa conjuntament amb l’escola, consisteixe en donar suport i continuïtat al projecte de socialització, coordinant el voluntariat per realitzar la posada a punt dels llibres de text de cara a un nou curs. Les tasques es porten a terme durant el mes de juny.
MENJADOR
Aquesta comissió treballa per ajudar a millorar els hàbits alimentaris de l’alumnat de l’escola i apropar el menjador i la cuina a les famílies, per eliminar barreres i fer conèixer el funcionament del servei de migdia.
MANTENIMENT
En un context de retallades pressupostàries, la comissió coordina i supervisa tasques de manteniment per tal d’intentar resoldre les necessitats o deficiències estructurals de l’escola.
ESCOLA DE MARES I PARES
L’escola de pares i mares té per objectiu organitzar xerrades que siguin d’interès per les famílies tant en temes de l’àmbit escolar com pel que fa a l’educació en l’entorn familiar.
ACTIVITATS FAMILIARS
L’objectiu d’aquesta comissió és fomentar la cohesió de la comunitat educativa proposant activitats que reforcin el teixit social de l’entorn més proper dels nens i nenes (taller Arquitectes per un dia, projecte Fem Escola Fem barri).
AGENDA ESCOLAR
Un projecte que es va fomentar des de l’AFA de l’escola Josep Maria Jujol, que amb el suport del tècnic d’educació, del pla d’entorn i de medi ambient del districte es va poder ampliar, i que ara ja es comparteix amb altres escoles del Districte de Gràcia.
ESCOLA+SOSTENIBLE
La Comissió intenta posar el seu granet de sorra i apropar els infants, des de ben petits, a la realitat del consum responsable juntament amb el reciclatge de materials per un món més sostenible.
BIBLIOTECA
L’objectiu de la comissió és apropar i familiaritzar l’alumnat amb la Biblioteca i el seu fons bibliogràfic, tot realitzant activitats vinculades amb els llibres i les seves històries.
2022
Davant l’existència d’un curs extraordinari que implica una situació excepcional que es perllongarà fins al curs 2021-22, l’objectiu de la comissió és, entre d’altres, normalitzar l’existència d’aquest curs i donar suport a l’escola en els aspectes que es considerin necessaris per garantir el bon funcionament i la normalitat del desenvolupament formatiu de l’alumnat.
GÈNERE
Formada per famílies i mestres amb ganes d’ajudar en la coeducació de les nostres criatures, planteja activitats a partir d’un model d’educació que potenciï la igualtat real d’oportunitats i que elimini qualsevol discriminació per raons de sexe, així com la integració de la perspectiva de gènere als continguts d’aprenentatge, projectes i espais del centre
PROJECTES
Sorgeixen a partir d’iniciatives familiars i tenen com a objectiu la realització d’activitats que tenen un calendari d’actuació definit (ESCOLTEM EL PATI, PLANTEM EL PATI, PETIT MERCAT, FEM BARRI, CAMÍ ESCOLAR).
DIFUSIÓ
És la veu de l’AFA. Tot i que el funcionament intern és com el de les comissions, és considera un grup de treball particular ja que s’encarrega de gestionar la difusió de totes les activitats que es realitzen tant des de les comissions com des dels projectes.
JUNTA
És l’espai d’articulació i coordinació de les comissions i projectes. Ha de tenir una visió global de totes les activitats que es realitzen i ha de garantir la coherència d’aquestes entre si i amb els objectius de l’AFA.
La Junta és la representant de l’AFA així com responsable legal final de totes les activitats organitzades per l’associació.
L’AFA compta amb un SUPORT ADMINISTRATIU que, en coordinació amb cadascun dels grups de treball, assumeix les feines administratives de l’associació.
Els DELEGATS/DES són el canal de comunicació entre les famílies, l’AFA i l’escola: transmeten les informacions de l’escola i de l’AFA a les famílies i fan arribar els suggeriments i les inquietuds de les famílies a l’escola i a l’AFA.
El CONSELL ESCOLAR de centre és un òrgan de govern col·legiat on es troba representat tota la comunitat educativa (direcció, professorat, famílies, AFA i districte).
És un òrgan de decisió i participació que juga un paper important en el funcionament del centre.
Perquè és bo participar a l’AFA?
• Perquè tota la comunitat educativa podrà conèixer la diversitat cultural i lingüística de l’escola.
• Perquè podràs conèixer i entendre com funciona l’escola, el sistema educatiu i la comunitat educativa.
• Perquè podràs conèixer i compartir amb altres pares i mares les teves inquietuds i propostes i també ajudar-nos mutuament.
De quines maneres hi pots participar?
• Puntualment, donant suport a alguna activitat per a la qual es necessitin mares/pares voluntaris.
• De forma regular, formant part d’alguna comissió de treball.
• Formant part de la junta de l’AFA.
Tu decideixes la implicació i la dedicació.
Comptem amb tu!
Pots contactar amb l’AFA mitjançant el correu afajujol@gmail.com
Hola, gràcies pel blog, és molt xulo!! FEu una feina molt bona, també en això.
No sé si és el lloc o la manera de comentar-ho, però, heu pensat que l’any que ve, que hi haurà la famosa setmana blanca, aquesta seria un bon moment per fer les colònies? Som moltes famílies les que anem una mica justetes i amb la setmana blanca haurem de fer doble despesa, la de les colònies i la de les activitats de la setmana en qüestió i potser podríem matar dos pardals d’un tret… Bé, no sé, és una proposta.
SEguiré connectada al blog!!
Hola, Eugenia,
Gràcies pel teu comentari! És evident que l’anunciada setmana blanca farà parlar molt. Precisament una de les coses que més es comenten és que no es pot comparar una setmana d’estiu amb una de febrer. Amb la teva proposta pot passar una mica el mateix: potser les colònies no tindrien tant de temps a l’aire lliure com a la primavera, no ho sé… En qualsevol cas, ja ens has donat la idea per fer un post… per recollir idees de cara al nou calendari!! 😉
Hola! Soy la mamá de la Valentina y la Malena, de 1ºA y P-3 respectivamente.
Hoy la Marta me ha dicho que contacte por email con vosotros, pero no veo ninguna dirección donde dirigirme… Podéis dejarme alguna?
Saludos cordiales!
Hola, Mónica. Perdona el enorme retraso. Para ponerte en contacto con el ampa, puedes escribir a la dirección que ponemos al final de este post: ampajujol@hotmail.com
¡Hasta pronto!
hola,
doncs a mi m’agradaria que les colònies fóssin com quan jo era petita: que hi anéssin els profes i que forméssin part del projecte de l’escola…
ei, és una opinió eh?
Hoola!
Quisiera volver a contacat con unos companyeros de mi classe, pero no me se sus nombres ni nada…
podrias decirme donde puedo buscarlos ?
Graciias!
Retroenllaç: Què és l’AFA? | JUBLOG, el bloc de l'AFA de l'Escola Josep Mª Jujol
Retroenllaç: Què és l’AFA i assemblea general | JUBLOC, el bloc de l'AFA de l'Escola Josep Mª Jujol