El desembre tornen a haver-hi eleccions als Consells Escolars.
Renovació dels consells escolars de centre 2014. Com cada dos anys, el professorat, les famílies, els alumnes i el personal d’administració i serveis estan cridats a elegir els seus representants al Consell Escolar. Les persones del consell escolar són elegides per un període de quatre anys i es renoven per meitats cada dos anys el primer trimestre del curs escolar.
Sabíeu que la implicació dels pares en l’educació dels seus fills i filles augmenta el seu rendiment com a alumnes (millors resultats, més assistència a classe…)? Sabíeu que els/les professionals de l’educació treballen amb més confiança quan tenen una bona relació amb les mares i els pares de l’alumnat? Així, coneixen les seves expectatives i poden adaptar la seva feina a les seves necessitats. Es poden establir complicitats fonamentals en l’àmbit educatiu. Sabíeu que, per als nois i noies té més pes el rol dels seus pares que el del seu professorat?
Tots els pares i les mares tenim alguna cosa per aportar i alguna cosa per aprendre. La nostra participació en el funcionament del centre pot beneficiar de retruc la nostra tasca educadora a casa. Els pares i mares del Consell Escular poden ajudar altres pares i mares que no entenen prou bé els programes escolars. Ells poden fer de pont entre el professorat i la resta de famílies tot establint vies d’entesa i col·laboració.
Per tot això us animem a participar a les eleccions al consell escolar! El Consell Escolar és un instrument de participació en el control i gestió de cada escola. Corresponen al consell escolar les funcions establertes a la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d’educació:
- Aprovar el projecte educatiu i les modificacions corresponents per una majoria de tres cinquenes parts dels membres.
- Aprovar la programació general anual del centre i avaluar-ne el desenvolupament i els resultats.
- Aprovar les propostes d’acords de coresponsabilitat, convenis i altres acords de col.laboració del centre amb entitats o institucions.
- Aprovar les normes d’organització i funcionament i les modificacions corresponents.
- Aprovar la carta de compromís educatiu.
- Aprovar el pressupost del centre i el rendiment de comptes.
- Intervenir en el procediment d’admissió d’alumnes.
- Participar en el procediment de selecció i en la proposta de cessament del director o directora.
- Intervenir en la resolució dels conflictes i, si escau, revisar les sancions als alumnes.
- Aprovar les directrius per a la programació d’activitats escolars complementàries i d’activitats extraescolars, i avaluar-ne el desenvolupament.
- Participar en les anàlisis i les avaluacions del funcionament general del centre i conèixer l’evolució del rendiment escolar.
- Aprovar els criteris de col.laboració amb altres centres i amb l’entorn.
Qui forma part del Consell Escolar?
- l’equip de direcció del centre
- representants del sector de Mestres
- representants de les mares i els pares
- un representant del personal d’administració i serveis
- un representant de l’associació de pares i mares
- un representant de l’Ajuntament
Qui pot presentar-se com a candidat? Totes les mares i tots els pares dels alumnes que estiguin matriculats en el centre en el moment de la convocatòria de les eleccions.
Per a què serveix el Consell Escolar? Perquè cada sector de l’escola estigui representat i pugui manifestar la seva opinió. Perquè l’opinió de cada sector sigui tinguda en compte a l’hora de prendre decisions. Perquè cada sector de l’escola es comprometi en les decisions preses. Amb motiu de la renovació dels consells escolars de centre, el Consell Escolar Municipal de Barcelona ha editat un butlletí i fulls informatius en diferents idiomes per motivar i facilitar la participació. Més informació a la web del Departament d’Educació i a la web de la FaPaC.
Retroenllaç: Eleccions al consell escolar. Dijous 1 de desembre. | JUBLOG, el bloc de l'AMPA de l'Escola Josep Mª Jujol