Des de l’eclosió de la pandèmia de la Covid-19, les ciències estan al centre de les nostres vides. Enguany l’escola i la comissió de Gènere no hem pogut convidar a mares, àvies i tietes a explicar les seves feines a les classes, però hem organitzat una sèrie d’entrevistes en vídeo a un total d’onze mares i una tieta de l’escola que han volgut compartir les seves experiències com a dones en professions científiques o tecnològiques. A totes els hem preguntat com van descobrir la seva vocació, en què consisteix la seva feina, si els ha costat molt arribar on son, i qui les ha inspirat i motivat en aquest camí.

En aquests 11 vídeos hi trobareu biòlogues, enginyeres, bioenginyeres, investigadores, una arquitecta i una metgessa, dones que fan feines tan variades i extraordinàries com ajudar les tortugues babaues a néixer i sobreviure;testejar parts de trens i avions perquè siguin indestructibles quan aquests aparells entren en funcionament; col·locar marcapassos per ajudar les persones amb problemes de cor; fer recerca sobre la leucèmia, que és una malaltia de la sang; millorar el so en teatres o el soroll en escoles; investigar sobre el cervell i la malaltia d’Alzheimer, que provoca que molta gent gran vagi perdent la memòria; decidir per on han de passar les noves carreteres, ponts i vies de tren; investigar com injectar l’excés de CO2 sota la terra per millorar les condicions de vida al planeta; fer recerca sobre la malaltia de Parkinson que afecta a molta gent gran; dissenyar cases i espais per viure i treballar millor; a curar (o acompanyar a morir) les persones malaltes de les UCI (unitats de cures intensives).
“La vida d’una científica és molt intensa, sempre ens estem fent preguntes, planificant experiments… El dia a dia és molt divertit, sempre tenim nous reptes. Animo a totes les nenes a descobrir la seva vocació de petites detectives, i a explorar-la perquè la ciència és molt divertida.”
Damiana Álvarez, biòloga i immunòloga
La canalla del Jujol podrà veure alguns d’aquests vídeos a les classes i també us els volem deixar aquí perquè els veieu des de casa. Moltíssimes gràcies a totes les dones que han participat en aquest projecte!
- Aïda Tarragó. Biòloga de fauna salvatge. Mare del Jan (P3) https://youtu.be/xm3nasdLkwU
- Amanda Chapron. Enginyera Mecànica. Mare del Louis (2n) i el Guillem (P5) https://youtu.be/2sIrfp2LcTY
- Cristina Cònsul. Bioenginyera. Tècnica de marcapassos. Mare de la Maria (3r) i la Júlia (1r) https://youtu.be/etP_4dUOMfk
- Damiana Álvarez. Biòloga i immunòloga. Mare de la Olivia (4t) https://youtu.be/W5jmE1JmFPs
- Ivana Rossell. Enginyera acústica. Mare de la Gal·la i l’Aran (2n) https://youtu.be/IlZb1u0_gfs
- Mar Hernández. Investigadora en neurociència. Mare de la Rita (3r) i l’Emma (1r) https://youtu.be/Me93OF2p6TI
- Mavi Torres. Enginyera de camins. Mare de l’Ausiàs (3r) i el Bernat (P5) https://youtu.be/GF00ORGtC0c
- Meritxell Gran. Investigadora i consultora mediambiental. Mare del Max (P4) https://youtu.be/I1MU8_3mwKU
- Meritxell Pons. Investigadora de la malaltia de Parkinson. Tieta de la Dara (P5) https://youtu.be/vRGKgohH1Co
- Raquel Albertos. Metge intensivista. Mare del Pau (2n) https://youtu.be/c516BaTW3Hk
- Simona Iaquinto. Arquitecta. Mare de la Giulia (3r) i el Luca (P5) https://youtu.be/DwgsEKp65p4