De les fulles d’espinacs al canvi climàtic

Unes poques fulles d’espinacs són suficients per aprendre sobre temes tan diversos com la cèl·lula, el canvi climàtic, l’alimentació i la participació de la dona en la ciència.

Aixì es va demostrar ahir durant el taller “Descobreix la clorofil·la amb Dorothy Crowfoot” [http://noiesallab.es/onewebmedia/Dorothy_DEF.pdf], al qual van participar 17 nois i noies de 6è de l’Escola Jujol.

Durant el taller, van extreure la clorofil·la de fulles d’espinacs, en van fer la cromatografia i van posar a cristal·litzar un concentrat de clorofil·la. Al llarg de l’experiment es va parlar, entre d’altres coses, de com respiren les plantes, d’on s’amaga la clorofil·la a dins la cèl·lula, de quines molècules hi ha a les verdures, i de com la clorofil·la ens revela el canvi climàtic.

També van conèixer la feina de Dorothy Crowfoot, una científica anglesa i premi Nobel de química l’any 1964, que va perfeccionar la “difracció de rajos X”, la tècnica que permet “veure” les molècules que formen la clorofil·la, i moltes altres substàncies.

El taller, organitzat per la Comissió de Gènere de l’AFA en horari extraescolar, va ser impartit per Noies al Lab [http://noiesallab.es/], un grup de joves investigadores compromeses amb la divulgació i amb la visibilitat de les dones científiques. De fet, hi ha evidència [http://noiesallab.es/about.html] que els nens i les nenes assimilen des de molt aviat l’idea de que la ciència és una activitat sobretot masculina.

Tots els nens i les nenes que ho van desitjar van tenir accés al taller, que va despertar un gran interés en l’alumnat: les inscripcions van superar el nombre de places disponibles, però el taller es va dur a terme igualment, gràcies a la disponibilitat de l’escola i a la presència d’una investigadora de reforç de Noies al Lab.

I l’endemà van poder observar els resultats dels experiments. Resultat que van compartir amb tota la classe, els que havien fet el taller i els que no.

Podeu veure-ho al twitter de l’escola:

Un pensament sobre “De les fulles d’espinacs al canvi climàtic

  1. Retroenllaç: RESUM ACTIVITATS COMISSIÓ GÈNERE AFA JUJOL CURS 2018-19 | JUBLOC, el blog de l'AFA de l'Escola Josep Mª Jujol

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.