La Comissió de Menjador

Hola!

Som la Comissió de Menjador del Jujol, actualment formada per sis mares de l’escola amb ganes de vetllar per l’alimentació de les nostres criatures, i volem que ens conegueu una mica més i animar-vos perquè us impliqueu en el tema de l’alimentació.
Pensem que l’alimentació va molt més enllà de cobrir una necessitat fisiològica, ja que el moment de menjar (ja sigui a casa o a l’escola) és un moment important que implica temes tan essencials com la salut, la comunicació i les relacions socials, el posicionament pel que fa a criteris de consum, el creixement personal i emocional, el respecte pel medi ambient i per una societat més raonable i equilibrada, entre moltes altres coses. L’hora de dinar no és un simple tràmit entre les classes i l’hora del pati, no s’ha d’entendre com un acte rutinari sinó com una oportunitat per ampliar sensacions, vivències i coneixements, i no cal oblidar que també forma part de l’educació dels nostres fills.


Volem evitar que es reprodueixin tòpics i generalitzacions com “no m’agrada la verdura”: De quina verdura parlem? Com podem posar el mateix nom a una pastanaga, una coliflor o un enciam, si no s’assemblen en res? No seria molt millor que els nens mengessin de tot, i no pas per obligació, sinó que aprenguessin a gaudir del menjar amb tota mena d’aliments? Pensem que inculcar valors a l’hora del menjador és prioritari per a la salut i és una inversió de futur. A les societats industrialitzades cada vegada es menja pitjor i més de pressa (aquella antiga idea de “qui acabi abans, guanya”) i cada cop hi ha més malalties relacionades amb una mala alimentació: diabetis, hipertensió, colesterol, obesitat, hiperactivitat, etc., i totes es gesten a partir dels hàbits adquirits ja des dels primers anys de vida.

Aquestes reflexions ens han fet tenir ganes de formar part activa de la Comissió i ens hem proposat diversos objectius, alguns dels quals hem assolit durant el curs 2016-2017 i que són, per exemple:

  • fer Tastets de menjador, on 6 mares o pares han pogut anar a dinar a l’escola i conèixer de primera mà el menjar que s’hi fa, així com poder visitar les instal·lacions i conèixer tot l’equip de cuina
  • reunions periòdiques amb Cobisa, l’empresa que dissenya i supervisa els menús (conjuntament amb l’assessorament de Cesnut Nutrición) i col·laborar en la confecció d’un menú cada vegada més equilibrat, saludable i variat, i adaptat a les necessitats de tothom (al·lèrgies, flexitarians, halal…)
  • conèixer el cuiner de l’escola i tot l’equip que l’ajuda a elaborar els menús
  • procurar introduir aliments de proximitat, de temporada i alguns ecològics
  • augmentar la ingesta de pa integral, evitar sucres simples
  • augmentar la varietat de cereals: a banda del blat refinat, aquest curs s’ha ampliat lleugerament l’oferta de cereals: quínua, arròs i blat integral, etc.
  • augmentar la varietat de proteïna vegetal al menú general: s’ha introduït el tofu, el seitan, les hamburgueses vegetals, etc., i s’ha incrementat lleugerament la presència de llegums
  • introduir un menú flexitarià (amb peix, ous i lactis, però sense carn, i amb més presència de proteïna vegetal).

A la Comissió som poques i pensem que encara hi ha molta feina a fer… Si voleu informació sobre el funcionament de la Comissió o sobre la implicació que comporta formar-ne part, no us talleu i envieu-nos un mail, ja veureu que cadascú hi pot aportar el seu gra de sorra, per petit que sigui!

Per últim, ens agradaria ser un mitjà per canalitzar les demandes de les famílies de l’escola, i per això us recordem que ens podeu escriure sempre que vulgueu per comunicar-nos les vostres opinions, dubtes o suggeriments, escrivint un mail a: menjador.afajujol@gmail.com.

Comissió de Menjador

Recordeu que us podeu apuntar als tastets de menjador si voleu anar una dia a dinar a l’escola.

I si voleu donar una ullada sense que us vegin…

I si voleu saber-ho tot sobre el menjador: https://afajujol.cat/category/menjador/

Un pensament sobre “La Comissió de Menjador

  1. Retroenllaç: Vídeo: un migdia al Jujol | JUBLOG, el bloc de l'AFA de l'Escola Josep Mª Jujol

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.